Şüphesiz ki dikiş ipliğinin en çok kullanıldığı meslek alanları terzilik, konfeksiyon, endüstri gibi alanlardır. Ancak dikiş ipliğinin kullanım alanlarını bu şekilde kısıtlamak doğru olmaz. Dikiş ipliği, çoğumuzun evlerinde de yer alan, hayat kurtarıcı objelerden biridir. Peki aslında dikiş ipliği ne amaçla kullanılır, kullanım alanları nedir ya da dikiş ipliklerinin farklılıkları nelerdir?
Dikiş İpliği Nedir?
Kabaca ifade etmek gerekirse dikiş iplikleri, dikiş makine çalışma hızına dayanabilecek şekilde tasarlanıp üretilmiş iplik türüdür. Genellikle dikiş makinelerinde kullanılmalarından ötürü “Makine dikiş ipleri” olarak da adlandırılmaktadır.
Dikiş ipliği dair diğer tüm ürünlerimizi buradan inceleyebilirsiniz.
Dikiş ipliğinin üretimi, endüstride üretimin hız kazanması ve seri üretime geçilmesi gerekliliklerinden yola çıkılarak yapılmıştır. Dikiş ipliği sayesinde daha estetik ve dayanıklı ürünler üretilmeye başlanmıştır. Bir dikiş ipinin sağlamlığı ve dayanıklılığı birçok unsura bağlıdır. Bunların arasında esneklik, dikiş gücü, kimyasal direnç vb. gibi unsurlar sıralanabilir.
Kullanım alanlarına göre dikiş iplikleri çok fazla çeşitlilik gösterir. Peki ya kaç farklı tipte dikiş ipliği mevcuttur? Çok! Şu şekilde sıralayabiliriz: Çok amaçlı iplik, şeffaf iplik, nakış ipliği, elastik iplik, ağır hizmet ipliği, endüstriyel iplik, Jean ipliği, metalik iplik, kapitone ipliği, serger iplik, dokulu filament iplik, döşeme ipliği, alacalı iplik, mumlu iplik.
Dikiş İpliği Nerelerde Kullanılır?
Dikiş iplikleri, çok farklı alanlarda kullanımı ile karşımıza çıkar. Günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız ürünlerin çoğunda dikiş ipliği kullanılmaktadır. Dikiş ipliğinin kullanım alanı sınırsızdır. Bu kadar vazgeçilmez bir ürünün hangi alanlarda, nerelerde kullanıldığını bilmek ister misiniz? Koltuk, masa örtüsü, yastık kılıfı gibi aklınıza gelebilecek herhangi bir ev eşyasında veya aksesuarlarında; tişört, pantolon, iç çamaşırı gibi temel ihtiyaçlarımızdan biri olan kıyafetlerde; hobi malzemeleri olan bahçe araç ve gereçlerinden avcılık, dalgıçlık, kampçılık gibi aklınıza gelebilecek hemen hemen her alanda dikiş ipliği kullanılmaktadır.
Ülkemizde ev hanımlarının hobi olarak yaptığı dikiş-nakış işlerinde, dikiş makinelerinde ya da tığ yardımıyla yapılan ürünlerde yine dikiş iplikleri devreye girer. Hobi amaçlı havlu kenarı, yatak örtüsü, yazma vb. gibi yine birçok üründe dikiş ipliğine gereksinim duyulmaktadır. Ayrıca sökülen bir ürünü dikmek ya da var olan bir ürüne tasarım yapmak için de dikiş ipliği kullanılabilir. Eğer dikiş ipliğini hobi amaçlı kullanmak isterseniz; bileklik, dantelli örgü, anahtarlık, oyuncak ve daha bir sürü kendi eviniz için ya da sevdiklerinize hediye yapmak amaçlı kullanabilirsiniz.
Peki, bunların haricinde iplik türleri ticaret ve endüstriyel amaçlarına göre hangi alanlarda kullanılıyor? Mesela; ağır hizmet ipliği kamp malzemeleri, valizler ve spor malzemeleri gibi ürünler üretilirken kullanılan bir dikiş iplik türüdür. Endüstriyel iplik ise, günlük rutininde yüksek hızlarda ve uzun saatler boyunca dikiş yapmak için üretilen makine sanayinde sıklıkla kullanılır. Metalik iplik, dekoratif üst dikişleri işlemek ve dikmek için kullanılmaktadır. Dokulu Filament iplik, overlok makinelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Döşeme ipliği, mobilya döşemesi yapılırken kullanılır. Mumlu iplik, genellikle ayakkabı yapımında sıklıkla kullanılır.
Dikiş İpliği Özellikleri Nelerdir?
Dikiş iplikleri birçok kullanım alanı olan gerçekten çok faydalı bir üründür. Ancak kullanacağınız projeye göre ipliği seçmek, ipliğin temel özelliklerini ve mevcut opsiyonlarını bilmek önemlidir. Ne kadar fazla iplik türü olduğunu fark ettiğinizde şaşıracaksınız ve seçmekte zorlanacaksınız.
Her bir dikiş ipliği kullanım alanlarına, amaçlarına göre farklı özelliklere sahiptir. Mesela dikiş işlemlerinin büyük bir kısmında ve de en yaygın şekilde kullanılan çok amaçlı dikiş ipliği hem elde hem de makinede dikiş yapmaya ve de neredeyse bütün kumaş türlerinde kullanmak için uygundur. Genelde polyester veya pamuktan üretilen bu ipliği sürekli ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakmaktan kaçınmalısınız.
Naylon bazlı olan ve gerilmelere dayanabilen şeffaf iplik, çok ince bir misinaya benzer ve dikişlerin görünmez olmasını sağlar. Nakış ipliği ise elyaftan üretilir ve renginde solma olmaz. Elastik iplik yüksek esneme özelliği ile tercih edilen bir türdür. Endüstriyel iplik ise endüstri sanayisindeki güçlü makinelere dayanacak şekilde güçlü, dayanıklı ve uzun ömürlü bir ipliktir. Metalik iplik, çok güçlü bir ürün değildir, kolaylıkla kırılır.
KumaşBeğenden Temin Edeceğiniz Dikiş İpleri Son Kullanma Tarihleri uygun, 120 Numara 1000 metre küçük bobin ve 5000 Metre Büyük Bobin diye tabir edilen dikiş ipliğidir.
Dikiş İpliği Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Yapacağınız dikiş türüne göre iplik seçmeniz önemlidir. Öncelikle hangi alanda dikiş yapmak istediğinizi belirlemeli ve alanın gerekliliklerine uygun ipliği seçmelisiniz.
Dikkat edilmesi bir diğer husus ise, gündelik hayatımızda olmazsa olmaz olan kıyafet ve ayakkabılarda karşımıza çıkan bir sorundur; esneklik. Bir ürünün dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını istiyorsak, dikiş ipi satın alırken özellikle ipin esnekliğine dikkat etmemiz gerekir. Yüksek ısıda ya da buharda zayıflayıp açılma gösterecek iplik türlerinden uzak durmalısınız.
Bunların dışında, iplik markasına da dikkat edebilirsiniz. Kaliteli iplik markaları, ipliklerin kopmasını, atlama ve düzensiz dikişleri önlemek için daha fazla güç, daha tutarlı ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olurlar. Bu özelliklere sahip kaliteli bir dikiş ipliği alırsanız, özellikle ipek, yün ve likra gibi zor kumaşlarla uğraşırken farkı göreceksiniz.
Sürekli aldığınız Güvenilir bir satıcı yada ip markası önem arz etmekte olup dikiş ipliği ile ilgili en büyük kandırmaca iplerin gerçek uzunluğunda ve son kullanma tarihlerinden yapılmaktadır.
Dikiş İpliği Hangi Renkleri Vardır?
Dikiş iplerini neredeyse bildiğiniz her renkte bulmak mümkündür. Kıyafet endüstrisinde kullanılan dikiş iplikleri renk açısından yüzlerce çeşitliliğe sahiptir. Hatta, dikiş iplerinin yapılarından kaynaklı parlaklıkları bile dikiş ipliklerinin renk dünyasına farklı soluklar katmaktadır. Üretmek istediğiniz her ürüne göre renk dikiş ipliğine ulaşmak mümkündür. Aklınıza bile gelmeyen, belki de daha önce adını hiç duymadığınız renklerden, günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız ana ve ara renklere kadar birçok renkte dikiş ipliği bulmak mümkündür.
Kumaşbeğen’den Tedarik edebileceğiniz 36 Temel Renk mevcut olup bu ürünlerin detaylarına ve resimlerine web sitemizden ulaşabilirsiniz.
Dikiş İpliği Büyük ve Küçük Tip Arasındaki Fark Nedir?
KumaşBeğen bünyesinde 1000 metrelik ve 5000 metrelik 120 numara 1.Sınıf Dikiş İpliği bulunmaktadır.
Dikiş İpliği Fiyatları
Dikiş ipliği fiyatları, her sektörde olduğu gibi özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Dikiş ipliğinin kalitesi, ipliğin üretildiği madde, ipliğin markası ve kalınlığına bağlı olarak birçok faktör, fiyat çeşitliliğinde rol oynamaktadır. Ayrıca kullanılan iplik üretim teknolojileri de fiyatlandırmayı etkilemektedir. Dikiş ipleri eskiden beri tuhafiye ya da bazı hobi ürünleri satan dükkanlarda satılmaktadır. Ancak günümüz teknoloji dünyasında internetten de istediğiniz markada, dilediğiniz renk ve kalitede, düşük fiyatlı ya da yüksek fiyatlı ipliklere ulaşmak mümkündür.
Sanayiden hobiye, zanaatkarlıktan ev işlerine kadar birçok alanda kullanılan ve hayatımızda küçük görünse de önemli bir yeri olan dikiş iplikleri, her keseye uygun fiyat skalalarında çeşitlilik göstermektedir. Kriterlerinizi belirledikten sonra kullanmak istediğiniz alana uygun kalitede ve renkte dikiş ipliklerini, markalarına ve hammaddelerine göre yapılan fiyatlandırmalara göre değerlendirip, alabilirsiniz.
Instagram sayfamızdan da bizi takip etmeyi unutmayın.